ГЭДЭСНИЙ ӨВЧИНД:
Гэдэсний хорхойг арилгах:
-Туузан хорхой гарвал хоолны 2 халбага машиндсан хулууны үрийг өлөн элгэн дээр ид. Дараа нь туулгах эм уу. Ингэхдээ урьд өдрөөс нь махан хоол идэхгүй байх хэрэгтэй.
-Сармисны 10 салааг буцалгасан халуун усанд хийж уух. Эсвэл өглөө бүр сармис дангаар нь идэх. Мөн туулгах эм заавал хэрэглэнэ.
Гэдэс өвчилвөл:
-Их хэмжээгээр гүйлгэхэд илжигний хэлийг хатаан нунтаглаж, усанд буцалгаж уух
-Арвайн гурил өдөр бүр зуурч идвээс гэдэсний өвчнөөр өвчлөхгүй -Махны хордлогоноос болж бөөлжиж суулгахад гүүний шинэ айраг, үнээний сүүний бүлээн тараг уух.
-Гэдэсний түгжрэлд 100-150 грамм 3 жил болсон үхрийн шар тосыг халааж уух. Шар тос байхгүй бол өөрийнхөө өлөнг уух
Хүүхдийн гүйлгээг эмчлэх:
-Үнээний халуун сүүг даавуунд шингээж, ходоод хэвлийг ороох
-Сөд өвсний толгой, үндэс болон таван салааг хандалж уух Том хүний гүйлгээнд:
-Үхэр, хонины өөхгүй шинэ махыг маш жижиг хэрчээд, үнээний шар тосонд эсвэл өөрийнх нь шүүсэнд хуурч 2-3 удаа идэх
-Олон хоногоор гүйлгэвэл илжигний хатаасан хэлийг нунтаглан, буцалгаж уух
-Архичин хүн олон хоногоор гүйлгээд байвал жүржийн хальсыг сайтар хатаан нунтаглаад, архиар юм уу усаар даруулж уух
Цусан суулгацыг эмчлэхэд:
-Марганцын сулхан уусмалыг том хүн өдөрт 1 аяга, хүүхэд түүнээс арай багаар 1-2 удаа уухад цусан суулга дарагдана. Марганцыг найруулахдаа 500 грамм буцалгасан усанд 2-3 ширхэг талст марганц хүүхдэд цайвар ягаан, том хүнд ягаавтар өнгөтэй болмогц уулгана. Гол нь марганцын уусаагүй талтс биед орохоос болгоомжлох хэрэгтэй.
-Эмчилгээний журмаар өдөрт 12 шинэ өндөг иддэг. Эхний 2 өдөр 2 цаг тутамд 2 өндөг, 3 болон 4 дэх өдөр 3 цаг тутамд 2 өндөг, 5 болон 6 дахь өдөр өглөө, өдөр, орой тус бүр 4 өндөг идвэл зүгээр.
Цанх татахад:
-Жамц болон бор давс эсвэл улаан давс буюу өмхий давс долоох
-Долоовор, дунд хурууныхаа үзүүрийг зүүгээр хатгаж, цус гаргах
-Шорвог давстай хар цай уух
-Аян замд цанх татвал шээсээ уух
Өчигдөр
2024-11-21
2024-11-21
87367
30408
© 2017 newsmedia.mn. Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан.