ЗУРГААН САВЫН ӨВЧНИЙГ АНАГААХ АРГА ЧАРГА (ходоод)

2017-06-9 Уламжлалт анагаах ухаан

Уламжлалт анагаах ухаанаар сэрэхүй

 

Ходоодны өвчин үүсэх шалтгаан:

-Гашуун, хүнд, аргуун, тослог хоол унд хэрэглэх

-Хэт халуун эсвэл хүйтэн хоол, цай байнга хэрэглэх

-Хоол хүнсээ зажлалгүй, яаруу сандруу идэх

-Хооллосны дараа усанд орох

-Хэмжээ хэтрүүлэн хэрэглэх

-Хүйтэн чийгтэй газар хэвтэж суух

 

Ходоодны хүчил ихэдвэл:

-Мөс залгих эсвэл хүйтэн ус уух

-Буцалгасан усанд чимх сода хийж уувал хорсохоо больж, гашуунаар хэхрэхгүй болно

-Өглөөдөө мөнгөн аяганд хийж хонуулсан буцалгасан ус уух

-Жамц давстай буцалгасан усыг өглөө бүр ууж заншвал ходоод гэдэсний хямралаас сэргийлэхээс гадна шархлаа үүсдэггүй

-Ходоод халуун оргиж, шар шүлс асгарахад мах түлэлгүйгээр шүүрхий шарж идэх.

-Ходоодны шүүс ихдэх тусам төдий чинээ их луувангийн шүүс уух

-Говийн гоёо гэдэг ургамлыг байнга зажилж явбал ходоодны шүүс ихдэхгүй

Хоолны шингэц муудвал:

-Зэрлэг гахай, чонын ходоодыг хатааж нунтаглаад, хэдэн өдөр хоолны өмнө буцалгасан усаар даруулж уух

-Үнээ, хонины сүүг хольж хөөрүүлээд уух

-Тарганд шагайн чинээ шар тос, луувангийн шүүс хольж уух

-Хонины элэг, уушиг, цус, өлөн гэдсийг тэнцүүхэн хийгээд, давсалж идвэл хоолны шингэц сайжирдаг.

Ходоод шархалбал:

-Шинэ сайн төмсийг машиндаж, шүүсийг нь шахаж, өдөрт 2-оос доошгүй аягаар 14 хоног уух

-Төмсний шүүсийг сахартай хольж буцалгаад, өтгөрүүлэн хатааж нунтаглан, усаар даруулж уух

-Тахианы ходоодыг хатааж нунтаглаад, эмийн журмаар өдөрт 2-3 удаа уух

-Хойлог шувууны махны шөл уух

-Зөгийн балыг өдөр болгон 8 грамм хэмжээгээр сарын турш хэрэглэх

-Таван салааг хандалж, өдөрт 3 удаа жижиг аягаар 7-10 хоног уух

-Чацарганы шүүс их хэмжээгээр уух

-Байцааг сайтар угаагаад, түүхийгээр нь машиндан, шүүсийг нь авч, өдөрт 20 граммаар 3 удаа уух

Ходоод бадганаар өвдвөл:

 

-Давстай ус буцалгаж уух

-Таван салааг үзэмний шүүсэнд хандалж уух

-Өөрийнхөө шээсийг өдөрт 3-аас доошгүй аяга уух

-Амьд жараахай өдөрт нэгийг, нийт 7 хоног дараалан залгих

-Хонины сархинаг, нойр булчирхайг шарж идэх

 

Ходоод нарийнтахад:

 

 

-Өмөн үү өвчинд чонын махыг халуунаар идэх

-Загасны мах гаансаар татах

-Сохор номин эсвэл шар шувууны махаар шөл хийж уух

-Доргоны цус бүлээнээр нь уух

-Чононы цус 2-3 удаа уух -Хусны мөөгийг эмийн журмаар чанаж уух

-Тостой хоол идэхийг нэгмөсөн хорих хэрэгтэй

 

© 2017 newsmedia.mn. Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан.